“Helsingin käräjäoikeus aloitti maanantaina käsittelyn tapauksessa, jossa kymmeniä ihmisiä syytetään osallistumisesta Extinction Rebellion Suomen järjestämään mielenosoitukseen Helsingin Valtioneuvoston linnan edustalla lokakuussa 2021, raportoi YLE.
Yhteensä 33 mielenosoittajaa syytetään niskoittelusta poliisia vastaan, ja 28 heistä syytetään myös julkisten tilojen yksityisyyden loukkaamisesta sekä yksi vahingonteosta.
Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet, väittäen, että mielenosoitus oli laillinen ja tapahtui julkisella paikalla.”
“Jotkut mielenosoittajista olivat valtioneuvoston päärakennuksen pääsisäänkäynnille johtavilla portailla ja toiset toisen sisäänkäynnin edustalla – osa oli kiinnittänyt itsensä rakennukseen liimalla ja riippulukoilla, kertoi yleisradioyhtiö. Ainoa vahingontekoa koskeva syyte liittyy liimatahrat ikkunassa.
Helsingin poliisilaitoksen viranomaiset julistivat mielenosoituksen laittomaksi ja ottivat yhteensä 52 henkilöä kiinni, kun mielenosoittajat eivät noudattaneet käskyä poistua paikalta. Alaikäiset mielenosoittajat vapautettiin nopeasti, mutta 48 mielenosoittajaa pidettiin poliisin huostassa noin 28 tuntia.
Osa mielenosoittajista vältti syytteet, koska heitä ei saatu tavoitettua ajoissa.
Maanantaina syyttäjä esitti, että mielenosoittajille tulisi määrätä sakot julkisen tilan yksityisyyden loukkaamisesta estämällä pääsy rakennukseen ja sieltä poistuminen, sekä niskoittelusta poliisia vastaan kieltäytymällä tottelemasta hajaantumiskäskyä.”
Otsikko: Oikeudenkäynti Helsingin Valtioneuvoston Mielenosoituksen Purkamisesta
“He eivät totelleet poliisin pyyntöä siirtyä, joten poliisilla oli oikeus lopettaa mielenosoitus”, sanoi tapausta käsittelevä kihlakunnansyyttäjä Juulia Lehtonen YLE:n mukaan.
Puolustus vaati syytteiden hylkäämistä sillä perusteella, että valtioneuvoston portaat ovat julkinen tila. Mielenosoittajat pyrkivät pääsemään mahdollisimman lähelle lainsäätäjiä varmistaakseen, että heidän vaatimuksensa ilmastohätätilan julistamisesta tulisivat kuulluiksi. He eivät yrittäneet päästä rakennukseen eivätkä estäneet kenenkään sisään- tai ulospääsyä.
Puolustus lisäsi, että koska mielenosoitus oli rauhanomainen ja aiheutti vain vähäistä häiriötä, poliisilla ei ollut oikeutta lopettaa sitä. “Tässä kysymyksessä on kyse perusoikeuksien rajoittamisesta. Suomen lainsäädännössä ei ole säännöksiä, jotka antaisivat poliisille oikeuden keskeyttää mielenosoitus, ellei se aiheuta välitöntä vaaraa tai sisällä laitonta toimintaa”, sanoi syytettyjä edustava oikeudellinen neuvonantaja Tuuli Talvinko.
Mielenosoituksen johtamisesta vastannut ylikomisario kertoi oikeudessa, että poliisi keskusteli mielenosoituksen luonteesta päivystävän syyttäjän kanssa ennen sen purkamista ja mielenosoittajien pidättämistä. “Kokeneelle poliisille tilanne oli selvä. Kukaan ei päässyt sisään tai ulos valtioneuvoston linnan pääsisäänkäynnistä”, ylikomisario todisti.
Helsingin poliisilaitos myönsi viestintävirheet mielenosoitukseen liittyen. Tiedottaja kertoi mielenosoituksen päivänä, että mielenosoitus muodosti turvallisuusuhan rakennuksen sisällä oleville ihmisille. Useat rakennuksessa olleet henkilöt, mukaan lukien ministerit ja presidentti Sauli Niinistö, kuitenkin vahvistivat, että mielenosoitus ei estänyt heidän liikkumistaan.
Helsingin käräjäoikeuden odotetaan antavan asiassa tuomion 2. syyskuuta 2024, YLE:n mukaan.