Kansallinen Kokoomus ja Vasemmistoliitto ovat suurimmat suomalaiset puolueet uudessa Euroopan parlamentissa.
Kansallinen Kokoomus voitti 24,8 prosenttia äänistä, mikä on 4,0 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä vaaleissa, ja varmisti neljä paikkaa Euroopan parlamentissa. Vasemmistoliitto näki ääniosuutensa kasvavan huomattavasti 10,4 prosenttiyksikköä 17,3 prosenttiin, varmistaen kolme paikkaa Euroopan parlamentissa.
Li Andersson, Vasemmistoliiton johtava ehdokas ja lähtevä puheenjohtaja, oli vaalien suosituin ehdokas ennätyksellisellä äänisaaliillaan 247 604 ääntä, vetäen mukaansa kaksi puoluetoveriaan – Merja Kyllösen ja Jussi Saramon – Brysseliin. Hän oli suosituin ehdokas suuressa osassa Suomen suurimmista kaupungeista, voittaen lähes neljäsosan äänistä kotikaupungissaan Turussa ja viidesosan Helsingissä.
Hänen henkilökohtainen äänimääränsä oli suurempi kuin Keskustan tai Vihreiden. Kyllönen sai vertailun vuoksi 27 000 ääntä ja Saramo 4 900 ääntä.
Minun täytyy sanoa, että olen edelleen täysin järkyttynyt. Tämä on valtavan hieno tulos, paljon parempi tulos kuin uskalsin odottaa,” hän kommentoi, kun ennakkoon annettujen äänten tulokset tulivat vaalipäivänä YLE:n lähetyksessä.
Also Read: Kauneus ja terveys: Sinun terveellisen elämäsi vartija!
Vasemmistoliitolla oli yksi paikka lähtevässä Euroopan parlamentissa.
Kansallisen Kokoomuksen äänet jakautuivat tasaisemmin, kun Mika Aaltola ja Henna Virkkunen saivat molemmat noin 95 000 ääntä, Pekka Toveri lähes 90 000 ääntä ja Aura Salla lähes 40 000 ääntä. Oikeistolaisen puolueen neljä varmistettua paikkaa edustavat yhtä paikkaa enemmän kuin lähtevässä Euroopan parlamentissa.
Vaikka Sosiaalidemokraattinen puolue näki ääniosuutensa hiipuvan 0,2 prosenttiyksikköä 14,9 prosenttiin, mikä riitti pitämään kaksi paikkaa, tulokset olivat pettymys Suomen suurimmalle oppositiopuolueelle. Ennakkovaalit olivat antaneet viitteitä siitä, että puolueella olisi mahdollisuus lisätä paikkamääräänsä yhdellä tai jopa kahdella.
Sosiaalidemokraatteja edustavat Brysselissä Eero Heinäluoma, joka sai 96 500 ääntä, ja Maria Guzenina, joka sai lähes 53 000 ääntä.
Keskustapuolue sai 11,8 prosenttia äänistä, mikä on lasku 1,8 prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista, säilyttäen kaksi paikkaa Euroopan parlamentissa. Paikkoja pitävät Elsi Katainen (67 500 ääntä) ja Katri Kulmuni (67 000 ääntä).
Vihreiden kannatus putosi 4,7 prosenttiyksikköä 11,3 prosenttiin, minkä seurauksena puolue menetti paikkansa, jonka se oli saanut edellisen parlamenttikauden keskellä Brexitin vuoksi. Ville Niinistö (57 500 ääntä) ja Maria Ohisalo (36 500 ääntä) edustavat puoluetta Brysselissä.
Suurin vaalien häviäjä oli kuitenkin Perussuomalaiset. Populistinen oikeistopuolue näki ääniosuutensa romahtavan 6,2 prosenttiyksikköä 7,6 prosenttiin, mikä riitti vain yhden paikan varmistamiseen puolueen eniten ääniä saaneelle, Sebastian Tynkkyselle (34 000 ääntä).
Äänestysprosentti jäi 42,4 prosenttiin, mikä oli odotuksia alhaisempi johtuen poikkeuksellisen hiljaisesta vaalipäivästä, jolloin vain 16,9 prosenttia äänioikeutetuista suuntasi äänestyspaikoille, kertoi oikeusministeriö.
Macronin keskustalainen blokki murskattiin äärioikeiston toimesta, mikä sai presidentin kutsumaan pikavaaleihin
Muualla Euroopassa vaalit toivat odotetun oikealle suuntautuvan liikkeen. Politico raportoi sunnuntaina, että keskusta-oikeisto ja äärioikeisto ovat ennustettu saavan eniten paikkoja suurimmissa jäsenvaltioissa: Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Puolassa ja Espanjassa.
Ranskassa presidentti Emmanuel Macron ilmoitti eilen aikovansa hajottaa kansalliskokouksen ja kutsua pikavaaleihin, sillä hänen keskustalaisen blokkinsa odotetaan saavan enintään noin 15 prosenttia äänistä, alle puolet ennustetusta äänimäärästä äärioikeiston Kansallinen Rintama -puolueelle, jonka johtajana toimii Marine Le Pen.
Ensimmäisen kierroksen vaalit odotetaan järjestettävän 30. kesäkuuta ja toisen 7. heinäkuuta.
Vaikka keskusta-oikeisto on matkalla mukavaan voittoon Saksassa, liittokansleri Olaf Scholzin sosialistit ennustetaan häviävän toisen sijan taistelun äärioikeiston Vaihtoehto Saksalle (AFD) -puoluetta vastaan.
Euroopan Kansanpuolue, johon Suomen Kansallinen Kokoomus kuuluu, ennustettiin kasvattavan paikkamääräänsä 15:llä 191 paikkaan pysyen Euroopan parlamentin suurimpana poliittisena ryhmänä.
Sosialistien ja demokraattien paikkamäärän odotetaan laskevan 4:llä 135:een, Uudistajien 19 paikalla 83:een, Vihreiden 18 paikalla 53:een ja Vasemmiston 2 paikalla 35:een. Konservatiivien ja reformistien ennustetaan saavan 2 paikkaa lisää 71:een, Identiteetin ja demokratian 8 paikkaa lisää 57:ään ja ei-kiinnittyneiden puolueiden 33 paikkaa lisää 95:een.
Euroopan parlamentissa on vuosina 2024–2029 yhteensä 720 paikkaa.