Oulun puukotuksesta epäilty kiistää rasistisen motiivin ja tappoaikeen

Oulun käräjäoikeus vangitsi maanantaina 33-vuotiaan Sebastian Lämsän todennäköisin syin kahdesta murhan yrityksestä Valkean kauppakeskuksessa Oulussa torstaina 13. kesäkuuta 2024 tapahtuneen puukotuksen johdosta.

Oulun puukotuksesta epäilty kiistää rasistisen motiivin ja tappoaikeen

Lämsän puolustusasianajaja Heikki Aspegren kertoi vangitsemisoikeudenkäynnissä, että hänen asiakkaansa myönsi puukotuksen, mutta kiisti väitteen, että hänen aikomuksensa oli tappaa uhri, raportoi YLE.

Syytetty kiisti myös väitteen, että puukotuksella olisi ollut rasistinen motiivi.Puukotus tapahtui yllättäen torstaina noin klo 18.35, kun syytetty puukotti toistuvasti 12-vuotiasta lasta takaapäin ennen kuin lähti takaa-ajamaan 14-vuotiasta lasta, joka pakeni paikalta. YLE:n mukaan molemmat uhrit ovat ulkomaalaistaustaisia Suomen kansalaisia.

Oulun poliisilaitos ilmoitti tiistaina, että 12-vuotias uhri on toipunut siihen pisteeseen, että tutkijat ovat voineet haastatella häntä.Lämsällä on yhteyksiä Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, joka on äärioikeistolainen järjestö, jonka korkein oikeus kielsi vuonna 2020. Hänet on aiemmin tuomittu vasemmistopoliitikon paprikasumutuksesta Oulussa vuonna 2012 ja henkilön puukottamisesta äärioikeistosta kertovan kirjan julkaisutilaisuudessa kirjastossa Jyväskylässä vuonna 2013.

“Asiakkaani on kertonut tutkijoille, että hän vetäytyi kaikesta tällaisesta toiminnasta helmikuussa 2018,” Aspegren sanoi maanantaina.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kehotti maanantaina hallitusta selventämään arviotaan äärioikeiston uhasta. Hän muistutti, että vasemmistoliitto esitti saman vaatimuksen viime vuonna raporttien jälkeen, joissa kerrottiin useista estetyistä äärioikeiston juonista Suomessa.

Tämä osoittaa, että äärioikeisto on uhka. On todella järkyttävää, että lasta kohdistetaan poliittisen väkivallan tekoon,” hän sanoi YLE:lle Turussa. “Sisäministerin pitäisi ensin selventää, millaisena uhkana hallitus pitää äärioikeistoa. Haluaisin kuulla, millaisiin toimiin hallitus on valmis ryhtymään.”

Epäillyn kytkökset äärioikeistoryhmään

Perjantaina Andersson muistutti, että epäilty oli keskeinen jäsen nyt kielletyssä äärioikeistolaisessa ryhmässä, jonka tapahtumiin osallistui useita perussuomalaisten jäseniä, mukaan lukien kansanedustajia.

“Perussuomalaiset eivät voi väistää keskustelua äärioikeistosta Suomessa, jos he väittävät ottavansa Suomen turvallisuuden vakavasti,” hän kirjoitti X:ssä.

Sisäministeri Mari Rantanen (PS) kuvasi perjantaina puukotuksen hirvittäväksi ja torjui yritykset yhdistää tapaus hänen puolueeseensa epärehellisinä. “Emme lakaise minkäänlaista ekstremismiä maton alle,” hän korosti YLE:lle.

Rantanen myönsi, että äärioikeisto ja äärioikeistolainen väkivalta ovat uhka yleiselle turvallisuudelle, viitaten Suomen turvallisuus- ja tiedustelupalvelun (Supo) riskiarvioihin.

“Riski liittyy erityisesti yksilöiden ja pienten ryhmien tekoihin. Olemme pitkään tienneet, että meillä on ääriliikeaktivisteja,” hän sanoi muistuttaen, että puukotusta koskeva esitutkinta on yhä käynnissä.

Supo kertoi maanantaina YLE:lle, että äärioikeistolaisten aktivistien määrä sen terrorisminvastaisella kohdelistalla on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana. Suurin osa noin 350 henkilöstä listalla on radikaali-islamisteja.

“Kohteiden määrä vaihtelee jatkuvasti, ja minkä tahansa uhka-arvion yhteydessä ilmoitettu määrä heijastaa tilannetta tiettynä ajankohtana. Se kuitenkin antaa viitteitä kehityksen mittakaavasta,” Supo:n tiedottaja sanoi julkiselle yleisradioyhtiölle.

Supon mukaan terrorisminvastaisten kohteiden profiili – eikä määrä – on tärkeämpi uhka-arvioissa.

“Joillakin kohteilla arvioidaan olevan sekä kyky että motivaatio toteuttaa väkivaltainen hyökkäys, ja heidän määränsä on tärkeämpi kuin koko listan henkilömäärä terrorismin uhkaa arvioitaessa,” tiedottaja selitti.

Sharing Is Caring:

Olen Arman, olen ollut mukana bloggaamisessa pitkään, ja olen finland2dayn päätoimittaja. Olen omistaja, kirjoittaja ja an1.

Leave a Comment