“Voitto kansalle”: Thaimaa on valmis laillistamaan samaa sukupuolta olevat avioliitot.

Thaimaan lainsäätäjät kokoontuivat tiistaina äänestämään samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistamisesta, mikä saattaa tehdä Thaimaasta ensimmäisen Kaakkois-Aasian valtion, joka tunnustaa avioliiton tasa-arvon.

Voitto kansalle": Thaimaa on valmis laillistamaan samaa sukupuolta olevat avioliitot.

Senaatin ylähuoneen odotetaan hyväksyvän lainsäädännön, jonka jälkeen se menee kuningas Maha Vajiralongkornille kuninkaalliseksi hyväksynnäksi ja astuu voimaan 120 päivän kuluttua virallisen Royal Gazette -lehden julkaisusta.

Thaimaasta tulisi vain kolmas paikka Aasiassa, jossa samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin, Taiwanin ja Nepaln jälkeen, ja aktivistit toivovat ensimmäisten häiden voivan juhlia jo lokakuussa.

“Tänään on päivä, jolloin thaimaalaiset hymyilevät. Se on voitto kansalle,” sanoi Tunyawaj Kamolwongwat, edistyksellisen Move Forward -puolueen kansanedustaja, toimittajille.

“Tänään se vihdoin tapahtuu Thaimaassa.”

Tunyawaj, yksi tasa-arvoisen avioliiton puolestapuhujista parlamentissa, poseerasi yhdessä muiden kansanedustajien ja avustajien kanssa sateenkaarelipun kanssa.

Senaattorit aloittivat istuntonsa klo 9.30 (0230 GMT), ja äänestys lainsäädännön lopullisesta hyväksynnästä odotetaan iltapäivällä.

Read More: Oulun puukotuksesta epäilty kiistää rasistisen motiivin ja tappoaikeen

Uusi lainsäädäntö muuttaa viittaukset “miehiin”, “naisiin”, “aviomiehiin” ja “aviopuolisoihin” sukupuolineutraaleiksi termeiksi avioliittolaissa.

Se antaa myös samaa sukupuolta oleville pareille samat oikeudet kuin heteropareille adoption ja perinnön suhteen.

Pääministeri Srettha Thavisin, joka on ollut äänekäs tukija LGBTQ-yhteisölle ja lakille, avaa virallisen asuinpaikkansa aktivisteille ja kannattajille juhliin äänestyksen jälkeen tiistaina.

Aktivistit järjestävät myöhemmin mielenosoituksen, jossa on drag-show, keskustassa Bangkokissa, missä suuret ostoskeskukset ovat liehuttaneet sateenkaarilippua tukensa osoituksena Pride-kuukauden alusta kesäkuusta lähtien.

Pitkä taistelu

Thaimaa on nauttinut pitkään mainetta LGBTQ-yhteisön suvaitsevaisuudesta, ja paikallisissa medioissa raportoidut mielipidemittaukset osoittavat ylivoimaisen julkisen tuen tasa-arvoiselle avioliitolle.

Yli 30 maata ympäri maailmaa on laillistanut avioliiton kaikille sen jälkeen, kun Alankomaat olivat ensimmäisiä juhlimaan samaa sukupuolta olevia liittoja vuonna 2001.

Mutta Aasiassa vain Taiwan ja Nepal tunnustavat avioliiton tasa-arvon. Intia oli lähellä lokakuussa, mutta korkein oikeus palautti päätöksen takaisin parlamenttiin.

“Olen niin iloinen nähdessäni, kuinka pitkälle olemme päässeet,” sanoi Chotika Hlengpeng, Pride-kulkueen osallistuja, joka houkutteli tuhansia innokkaita osallistujia Bangkokiin kesäkuun alussa.

Tiistain äänestys on vuosien kampanjoinnin ja estettyjen yritysten tasa-arvoisten avioliittolakien läpimenon huipentuma.

Vaikka toimenpide nauttii laajaa kannatusta, suuri osa buddhalaisuuden enemmistöisestä Thaimaasta pitää edelleen kiinni perinteisistä ja konservatiivisista arvoista.

Vaikka LGBTQ-henkilöt ovat hyvin näkyviä, he sanovat edelleen kohtaavansa esteitä ja syrjintää arkielämässä.

Ja jotkut aktivistit ovat arvostelleet uusia lakeja siitä, että ne eivät tunnusta transgender- ja non-binary-henkilöitä, joille ei silti sallita sukupuolen muuttamista virallisissa henkilötodistuksissa.

Sharing Is Caring:

Olen Arman, olen ollut mukana bloggaamisessa pitkään, ja olen finland2dayn päätoimittaja. Olen omistaja, kirjoittaja ja an1.

Leave a Comment