Selvitetään Caveatin Hämmentävimmät Hetket

Ohjaaja Damian Mc Carthyn vuoden 2021 kauhuelokuva “Caveat” on kuin elävä painajainen. Ehkä paras tapa ymmärtää sitä on hyväksyä, että se saattaa — ainakin osittain — tapahtua unessa. Elokuvan kummallinen sisäinen logiikka ja erikoiset piirteet tuntuvat kuin ne voisivat tapahtua vain alitajunnassa, ehkä vihjaten suurempaan draamaan, joka tapahtuu hereillä ollessa.

Selvitetään Caveatin Hämmentävimmät Hetket
Image from: Caveat 2020

Elokuvassa seurataan hahmoa nimeltä Isaac (Johnny French), jonka Moe (Ben Caplan) palkkaa hoitamaan hänen veljentytärtään, Olgaa (Leila Sykes). Olga asuu rapistuneessa, ränsistyneessä talossa kaukaisella saarella, jota peittää sumu. Talo on labyrinttimainen ja epälooginen, täynnä kapeita käytäviä ja huoneita, joilla ei näytä olevan ovia. Tämä ei ole hyvä elokuva klaustrofobisille ihmisille.

Isaac saa tutkia taloa, mutta hän voi liikkua vain niin pitkälle kuin hänen selässään oleva köysi sallii; taloon saapuessaan Isaacille puetaan erityinen, irrotettava valjaat, johon on kiinnitetty pitkä ketju. Ketju ulottuu koko talon läpi ja johtaa raskaaseen painoon kellarissa. Isaac viettää elokuvan raahaten ketjua perässään.

Samaan aikaan Olga kulkee talossa ympäriinsä käsijousen ja karmivan kaniinilelun kanssa, jolla on eläviä muistuttavat lasisilmät. Kaniinilelu alkaa automaattisesti soittaa rumpuaan, kun se on salaisuuden läheisyydessä. Lopulta Olga kertoo Isaacille, että hänellä on muistinmenetys, ja että Moe palkkasi hänet aiemmin houkuttelemaan Olgan klaustrofobisen isän kellariin, jossa tämä päätti elämänsä.

Osa tästä ei välttämättä ole “selitettävissä” perinteisessä mielessä, mutta “Caveatin” tarkasteleminen voi silti tarjota mielenkiintoisen tulkinnan.

Isaacin kahlitseminen Caveatissa

“Caveatissa” on selkeä sarja tapahtumia, jotka voidaan esittää selvästi, vaikka elokuva sijoittuu surrealistiseen unimaailmaan. Jätämme hetkeksi sivuun aavemaisen talon ja keskitymme siihen, mikä vaikuttaa varmalta. Monet näistä faktoista esitetään elokuvan lopun montaasissa.

Moe ja Isaac olivat kerran ystäviä, ja Moella oli ilmeisesti ristiriitainen suhde veljeensä, Olgan isään. Jonkin aikaa sitten Moe palkkasi Isaacin houkuttelemaan Olgan isän talon kellariin, toivoen, että klaustrofobia ajaisi hänet hulluuteen ja johtaisi itsemurhaan. Isaac kuitenkin muutti mielensä eikä toteuttanut Moen suunnitelmaa. Kellarikerroksen ovi oli odottamatta lukossa. Moe suuttui, koska Isaac ei saanut tehtävää päätökseen, ja työnsi Isaacin parvekkeelta. Humalassa ollut Isaac löi päänsä ja sai muistinmenetyksen. Nykyään molemmat Olgan vanhemmat ovat kuolleet talossa. Hänen isänsä ruumis on kellarissa ja äidin ruumis on piilotettu seinään.

Ei koskaan selitetä, kuinka Olgan äiti ja isä kuolivat. Voidaan olettaa, että Moe tappoi heidät, mutta sitä ei sanota suoraan. Voidaan myös uskoa, että Olga tappoi vanhempansa ja että heidän haamunsa vaeltavat nyt talossa kostoa etsien. Joka tapauksessa Isaac ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen. Karmiva kaniinilelu vaikuttaa olevan paikalla suojelijana, varoittaen Isaacia vaarasta, olipa se sitten haamuista, Moesta tai Olgasta itsestään.

Ei myöskään selitetä, kuinka kaniinilelu (joka näyttää siltä, että se voisi olla serkku “Donnie Darkon” sekopäiseltä kaniinilta) pystyy aistimaan vaaran tai miksi se rummuttaa vaaran lähestyessä.

Caveatin yhteenveto ja selitys

“Caveatissa” toistuu silmien ja silmämunien motiivi. Isaac on jatkuvasti jonkun tarkkailun alaisena. Karmivan kaniinilelun realistiset lasisilmät ovat varmasti osa tätä teemaa, sillä lelu “näkee” vaaran, pelon ja aavemaisen vihan. Elokuvan loppupuolella on kohtaus, jossa Isaac on lukittuna kellarihuoneeseen Olgan äidin ruumiin kanssa, ja äidin silmät näyttävät seuraavan häntä hänen etsiessään pakotietä. Vaikka Isaac laittaa neulotun pipon ruumiin päähän, siihen ilmestyy mystisesti reikä, joka sallii ruumiin tuijottaa edelleen.

Huomiota kiinnittää myös suuri, pelottava, Margaret Keane -tyylinen muotokuva, joka roikkuu sumuisen talon seinällä. Tytön tummat silmät muotokuvassa vaikuttavat olevan talon omat silmät, syyttävästi tuijottaen Isaacia.

Teemallisesti “Caveatin” talo vaikuttaa hyökkäävän Isaaccia vastaan omalla vihallaan. Tämä oli talo, jossa oli solmittu väärinkäytöksiä, kuvattuna kirjaimellisesti. Perheessä oli tapahtunut murhia ja kaunaa, ja Isaac vedettiin mukaan heidän murhanhimoiseen sekasotkuunsa.

Viime hetkellä Isaac yritti paeta, mutta ei onnistunut. Hänen seurauksena oleva aivosumunsa on kuvattu kirjaimellisena sumuna, ja labyrinttimainen talo ei ole vielä selvittänyt itseään; Isaac on yhä jumissa perheen väärinkäytösten tahrimassa sokkelossa. Isaacin Minotauros on hänen jatkuvat yhteytensä Olgan perheen vihaan, väärinkäytöksiin ja murhiin.

Elokuvan lopussa Isaac vihdoin murtautuu ulos talosta. Hän vapauttaa kytketyn koiran, symbolisesti irrottaen oman kahleensa Olgaan ja Moeen. Hän katsoo taaksepäin taloon ja näkee Olgan valjaissa. Hän ei koskaan pääse pakenemaan.

Sharing Is Caring:

Olen Arman, olen ollut mukana bloggaamisessa pitkään, ja olen finland2dayn päätoimittaja. Olen omistaja, kirjoittaja ja an1.

Leave a Comment